msgr. Vincenzo Paglia

msgr. Vincenzo Paglia

Vinenzzo Paglia je nekdanji predsednik papeškega sveta za družino, sedaj pa je predsednik Akademije za življenje in kancler Papeškega inštituta Janeza Pavla II.
Rodil se je 21. aprila 1945 v Boville Ernica (Frosinone). Obiskoval je malo in veliko semenišče v Rimu, ter si pridobil diplomo iz teologije in pedagogike, ter magisterij iz filozofije.
15. marca 1970 je prejel duhovniško posvečenje. Po kaplanski službi je od 1981 do 2000 opravljal službo rektorja bazilike Santa Maria in Trastevere. Opravljal je različne službe znotraj Cerkve v Italiji. Bil je imenovan za postulatorja v postopku razglasitve za blaženega in svetnika nadškofa Oscarja A. Romera.

2. aprila 2000 je prejel škofovsko posvečenje v lateranski baziliki v Rimu in 16. aprila prevzel škofijo Terni-Narni-Amelia. Sveti Sedež ga je septembra 2002 imenoval za predsednika mednarodne Biblične
Federacije. Duhovno spremlja skupnost Svetega Egidija.
Od blizu je spremljal dogajanje na Balkanu. Bil je prvi duhovnik, ki je še pred koncem diktature in pred prvimi svobodnimi volitvami prejel dovoljenje za vstop v Albanijo. Leta 1999 je uspel, kot pogajalec, doseči dogovor med Slobodanom Miloševičem in Ibrahimom Rugovo.

Papež Benedikt XVI. ga je 26. junija 2012 imenoval za Predsednika papeškega sveta za družino. Papež Frančišek pa ga je 15. avgusta 2016 postavil na čelo Papeške akademije za življenje.